Kvůli vykolejení vlaku bude trať u Hluboké nad Vltavou uzavřena asi tři dny

Vyšetřování sobotního večerního vykolejení rychlíku Rožmberk u Hluboké nad Vltavou - Zámostí pokračovalo i v neděli dopoledne. Po 10. hodině mohlo začít nakolejování soupravy. Jako možnou příčinu nehody potvrdila drážní inspekce technickou závadu na výhybce. 

Nehoda se stala v 18:25 hodin krátce poté, kdy rychlík Rožmberk vyjel ze stanice směrem na Veselí nad Lužnicí. Zřejmě kvůli lomu na jazyku výhybky lokomotiva a čtyři vagony vykolejily. Ve vlaku cestovaly tři desítky lidí a nikdo se nezranil. Policisté u strojvůdce provedli dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, ta byla negativní.

Provoz na trati v úseku Hluboká nad Vltavou - Zámostí až Chotýčany je uzavřen. Podle mluvčí Správy železnic Kateřiny Šubové může výluka na trati trvat zhruba do 23. prosince. "Na místě dopoledne pokračovalo vyšetřování události. V deset hodin jsme obdrželi od drážního inspektora souhlas k odklízecím pracím. V Chotýčanech byl již připravený speciální nehodový vlak, který bude zajišťovat nakolejení lokomotivy a vagonů. To by mělo trvat do nedělních večerních hodin. Následně bude souprava odtažena a pak bude prohlídka trati, aby se zjistil rozsah poškození. Jedná se o zhruba 250 metrů. Opravy se zahájí ihned poté," sdělila v neděli dopoledne Kateřina Šubová.

Předběžná škoda na vlaku je kolem 2,5 milionu korun a na železniční infrastruktuře asi 1,2 milionu. Ale tyto částky se budou ještě podle mluvčí Správy železnic upřesňovat.

Doprava cestujících je řešena náhradní autobusovou dopravou. Všechny vlaky dálkové dopravy (linky Ex 7 Praha - České Budějovice - Linz; R 11 Brno - České Budějovice - Plzeň; R 17 Praha - České Budějovice) budou v úseku Veselí nad Lužnicí - České Budějovice a zpět do odvolání nahrazeny autobusy stejně jako všechny osobní vlaky v úseku České Budějovice - Ševětín a zpět.

Foto ilustrační